قطعات بهشت زهرا بسیار متنوع بوده و هر یک ویژگی های خاص خود را دارند. بهشت زهرا، به عنوان یکی از مکانهای متبرکه و مقدس در اسلام، جایی است که همواره در دل مسلمانان مقدس ترین احساسات و ارادات انسانی را به وجود آورده است. این مکان زیبا، با وسعتهایی که در طول سالها به آن اضافه شده است، نمادی از عشق و اراده برای خدمت به دین و مقدسات اسلام است. از وسعت ابتدایی 314 هکتار تا وسعت فعلی 584 هکتار، بهشت زهرا به عنوان یک مکانی مقدس برای دفن مردگان و اعزام دعا و صلوات به معصومین اهل بیت(ع) افزوده شده است.
در این مقاله از سایت سنگ بهشت مزار، به بررسی انواع مختلف قطعات بهشت زهرا و اهمیت آنها در زندگی مسلمانان میپردازیم. همچنین، تاریخچه گسترش و توسعه این مکان مقدس را نیز بررسی میکنیم.
تاریخچه شکلگیری بهشت زهرا
بهشت زهرا اولین بار در حدود سال 1376 شمسی با حدود 110 هکتار افزایش پیدا کرد. سپس در سال 1388 شمسی، حدود 160 هکتار دیگر به این مکان مقدس افزوده شد. این افزایش وسعت بهشت زهرا به مرور زمان نشاندهنده نیاز بیشتر مسلمانان به این مکان متبرکه و همچنین اراده مقامات مسئول در گسترش این مکان پرافتخار و مهم است.
در این میان، افتتاحیههای مختلف بهشت زهرا در سال 1349 شمسی نیز تاریخگذاری شدهاند که شاهدانی از اراده و اختصاص این مکان به مردگان مسلمانان هستند. این افتتاحیهها تا به امروز جزء خاطرات تاریخی بهشت زهرا محسوب میشوند.
قطعات بهشت زهرا نیز بخشی مهم و اساسی از این مکان مقدس را تشکیل میدهند. انواع مختلف قطعات بهشت زهرا، از قطعه عمومی سه طبقه گرفته تا قطعات شهدا، والدین شهدا و آرامگاههای خانوادگی، به مسلمانان این امکان را میدهند تا به شیوهای متناسب با موقعیت خود در بهشت زهرا خدمت کنند و به مقدسات اسلام ادامه دهند.
انواع قطعات بهشت زهرا
بهشت زهرا، به عنوان یکی از مکانهای متبرکه و مقدس در اسلام، دارای انواع مختلف قطعاتی است که به اهمیت و ارزش این مکان افزودهاند. در ادامه، انواع اصلی قطعات بهشت زهرا را بررسی میکنیم:
1. قطعه عمومی:
در این قطعه، قبور به صورت سه طبقه ایجاد شدهاند و هیچ هزینهای برای ساخت قبر اخذ نمیشود. تنها هزینههای خدماتی از جمله حمل متوفی با آمبولانس، غسل کردن، کفن پوشی، نماز میت، حمل به قطعات، تدفین، همسطح سازی قطعه و نصب سنگ بر اساس نرخهای تعیین شده برای استفادهکنندگان از قطعه عمومی سه طبقه دریافت میشود.
2. قطعات شهدا:
در این قطعات، پیکر مطهر شهدای انقلاب اسلامی و دفاع مقدس دفن شدهاند. این قطعات به عنوان مکانی برای بازدید زائران و خانوادههای معظم شهدا از اقصی نقاط کشور و جهان شناخته میشوند. حضور مسئولین مختلف در این قطعات و مشارکت در مراسمها و مناسبتهای خاص به نوعی از تجدید میثاق با آرمانهای مقدس حضرت امام (ره)، شهدا و رهبری معظم انقلاب اسلامی تلقی میشود.این قطعات بهشت زهرا سالیانه و بطور متناوب میزبان مدیران و مسئولین طراز اول کشور و جهان اسلامی است.
3. قطعات خانواده شهدا (صالحین):
این قطعات مخصوص بستگان درجه اول شهدا، از جمله پدر، مادر، همسر و فرزندان شهدا و جانبازان با بیش از 25 درصد بوده و برای دفن در آین محل، نیاز به برخی مدارک و تأییدیهها از بنیاد شهیدان انقلاب اسلامی دارید.
4. قطعه هنرمندان، نامآوران و اصحاب رسانه:
در این قطعه، هنرمندان، نویسندگان و نامآورانی که به ارتقاء نام ایران اسلامی انقلاب کمک کردهاند، به خاک سپرده میشوند. برای صدور مجوز دفن در این قطعه، معاونت هنری وزارت ارشاد اسلامی یا ریاست کمیته المپیک و شورای اسلامی شهر تهران مسئولند.
5. آرامگاههای خانوادگی:
آرامگاههای خانوادگی دارای مساحت 67 مترمربع و شامل 25 قبر در یک طبقه است. این قبور میتوانند تا 3 طبقه نیز افزایش پیدا کنند و به نوعی شخصی هستند. لذا صرفا افراد خاصی میتوانند از این قطعات قبر بهشت زهرا استفاده کنند.
6. قبور خانوادگی:
این قبور در یک نقطه از فضای روباز قطعات دوطبقه ایجاد شده و دارای 10 قبر در سه طبقه هستند.
سایر اطلاعات درخصوص قطعات بهشت زهرا
براساس آمارها به نظر میرسد متوسط تعداد فوت شدگان سالانه ۵۰,۰۰۰ نفر و متوسط تعداد دفن شدگان سالانه ۳۶,۰۰۰ نفر باشد. وسعت قطعات اختصاص یافته به شهدا حدود ۱۲ هکتار شامل ۱۴ قطعه است و تعداد قطعات والدین شهدا ۴ قطعه بوده و براساس آمارها، ۴ قطعه نیز به هنرمندان، نامآوران، رسانه و مداحان اهل بیت (ع) اختصاص داده شده است.
شایان ذکر است که ساختمانهای اداری، پارکینگ، کارگاههای فنی و فضاهای فرهنگی در تعداد ۲۴ قطعه و سایر درگذشتگان نیز در ۱۴۰ قطعه دفن شدهاند. همچنین ۷۳ هکتار فضای سبز در قالب ۴ کیلومتر بلوار فضای سبز، ۳ بوستان بزرگ و پارک بازی کودکان و فضای سبز حاشیه قطعات، به صورت نمایی سبز، طراوت و زیبایی خاصی به تنها بهشت زهرای شهر تهران داده که فضای آن را از سایر اماکن مشابه متمایز کرده است.
ساختمانهای اداری بهشت زهرا (س) در نزدیکی ورودی گلدستهها که قدیمیترین ورودی و نماد شناخته شده بهشت زهرا (س) است واقع شده و امور اداری، مالی و واحدهای تابعه و روابط عمومی سازمان و دفتر مدیریت عامل در آن قرار دارد. تعداد قبور در بهشت زهرا (س) در ابتدا برای مدت زمانی حدود سی سال در نظر گرفته شده بود اما وقوع جنگ تحمیلی و افزایش مرگ و میر باعث میشود تا بهشت زهرا بیش از موعد مقرر پر شود و به همین خاطر در سال ۱۳۷۶ فاز اول طرح توسعه در زمینی به مساحت ۱۱۰ هکتار به مساحت آن اضافه شود و در فاز بعدی نیز در سال ۱۳۸۶ در ناحیه درب شرقی ۱۶۰ هکتار دیگر توسعه یابد.
درنهایت توجه به این نکته ضروری است که شما میتواند براساس قطعات بهشت زهرا، خرید سنگ قبر را برای عزیزان خود انتخاب کنید. در صورتی که قطعه مورد نظر شما ابعاد خاصی داشته باشد، ضروری است تا سنگ مزار را نیز براساس این ابعاد خریداری نمایید. لذا توجه به این نکته برای خرید سنگ مهم است.

معرفی انواع قطعه در بهشت زهرا در چند خط
در این مقاله در مورد بهشت زهرا و اهمیت آن در اسلام توضیح داده شد. بهشت زهرا به عنوان یک مکان متبرکه و مقدس در اسلام شناخته میشود و به مسلمانان اجازه میدهد تا در مکانی مقدس برای دفن پیکر عزیزان خود اقدام کنند.
تاریخچه گسترش بهشت زهرا نیز مورد بررسی قرار گرفته است. مکان مقدس بهشت زهرا از سال 1376 شمسی با افزایش وسعت شروع شد و سپس در سال 1388 شمسی با افزودن بیشتر به وسعت آن ادامه یافت. افتتاحیهها و رویدادهای مختلفی نیز در این مکان برگزار شده و تاریخهای مهمی را نشان میدهند.
مقاله به تفصیل انواع قطعات بهشت زهرا را مورد بررسی قرار میدهد. این انواع شامل قطعه عمومی، قطعات شهدا، قطعات خانواده شهدا (صالحین)، قطعه هنرمندان، نامآوران و اصحاب رسانه، آرامگاههای خانوادگی و قبور خانوادگی هستند. هر کدام از این قطعات اهمیت و نقش مخصوص خود را در بهشت زهرا دارند.
آمارها نشان میدهند که تعداد فوت شدگان و دفن شدگان در بهشت زهرا هر ساله بالا رفته و بهشت زهرا با دارا بودن فضاهای مختلفی برای دفن مردگان و همچنین انواع قطعات متنوع، یک مکان مقدس و مهم در ایران است.
در نهایت، به توسعه و گسترش بهشت زهرا، از جمله افزودن ساختمانهای اداری، فضاهای سبز و امکانات مختلف پرداخته شد. این توسعهها به بهشت زهرا زیبایی و طراوت ویژهای دادهاند و این مکان را از دیگر اماکن مشابه متمایز کرده است.